FEATURES OF THE FUNCTIONING OF A SMALL BUSINESS IN THE CONDITIONS OF THE ENERGY CRISIS IN UKRAINE
DOI:
https://doi.org/10.31733/2078-3566-2022-6-531-536Keywords:
small business, uncertainty, energy crisis, economic stability, food industry.Abstract
The hostilities in Ukraine, which continue to take place on its territory, have currently led to the emergence of major problems with electricity – the emergence of a real energy crisis. Under such conditions, enterprises are forced to look for a new ways and discover effective approaches to their functioning. The operations of a small business in Ukraine has always had a large number of problems that needed to be solved as soon as possible: complex taxation system, difficult relations with the law enforcement agencies, actions of state regulators and local self-government bodies, etc. All of these complicates the development of a small business in Ukraine, but the situation related to the energy crisis, which is dangerous for the country’s economy, and which was affected by the military actions deployed on its territory, has become even more difficult at the moment. The food sector is in a particularly critical situation, in which the presence or absence of electricity directly affects the level of income and, thereby, the economic stability of the enterprise. The situation is further complicated by the fact that in this case companies are dealing not only with a risk that can be foreseen and at least somewhat predicted, but with uncertainty that depends on a whole series of factors, the probability of which is, in fact, unclear. Making decisions under conditions of uncertainty, it would be better for a manager not to rely on his own feelings about how likely this or that event is, since people have a tendency to increase the significance of those events that are unlikely and reduce the probability of those events that have high probability. The situation, which has not been in favor of the country's economy, requires great caution and foresight when any decisions are making.
References
1. Словник української мови. Академічний тлумачний словник (1970-1980). URL : http://sum.in.ua/s/stijkyj.
2. Пономаренко Т. В. Оцінювання економічної стійкості підприємства на основі вартісного підходу. Економічний аналіз. 2016. Том 24. № 2. С. 106-113.
3. Ареф’єва О. В., Городянська Д. М. Економічна стійкість підприємства: сутність, складові та заходи з її забезпечення. Актуальні проблеми економіки. 2008. № 8. С. 83−90.
4. Бугай В. З., Омельченко В. М. Аналіз та оцінка Фінансової стійкості підприємства. Держава та регіони. 2008. № 1. С. 34−39.
5. Третина бізнесів констатують зниження доходу більше ніж на половину – дослідження. Gradus Research. URL : https://rau.ua/novyni/stijkist-gradus-research/.
6. Рибальченко Л.В., Рижков Е.В., Косиченко О.О. Вплив тіньової економіки на економічну безпеку України. Науковий вісник Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ. 2019. № 2. С. 175-183.
7. Неклеса О. В., Сидорова Е. О., Палешко Я. С. Фінансовий контроль як інструмент в подоланні корупційних проявів. Науковий вісник Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ. 2021. № 1. С. 326-333.
8. ТОП-5 предметів скарг: Динаміка показників за 2015-2021 роки (%). URL : https://boi.org.ua/chart/top-5-subjects-of-complaints/.
9. Фокша Л. В. Механізми підтримки малого та середнього бізнесу в Україні в умовах пандемії. Верховенство права: доктрина і практика в умовах сучасних світових викликів: матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Дніпро, 25 лют. 2021 р.). Дніпро : ДДУВС, 2021. С. 168-170.
10. Мунько А. Ю., Трещов М. М. Україна в світі: соціально-економічний вимір. Науковий вісник Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ. 2020. № 2. С.327-335.
11. Greenspan А. The Map and the Territory: Risk, Human Nature, and the Future of Forecasting. Penguin Press. 2013. 400 p.
12. Станіна О. Випуск продукту в умовах невизначеності: стратегія та методи. Науковий вісник Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ. 2022. № 2. С. 356-362.