ТЕОРЕТИКО-ПРАВОВІ ЗАСАДИ ПРАВ І СВОБОД ЛЮДИНИ В КОНТЕКСТІ ЄВРОПЕЙСЬКИХ ЦІННОСТЕЙ - ЛІТОШКО, Влада; МКРТЧЯН, Каріне (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Основними цінностями Європейського Союзу є: демократія, свобода, рівність, права людини, верховенство права та повага до людської гідності. Історичні процеси призвели до стандартів сучасної політичної та соціальної думки, які зараз закріплені в міжнародних правових договорах. Ці стандарти стали основою сучасних демократій у всьому світі. Події Революції Гідності 2014 року в Україні свідчать про прагнення народу до демократичного переходу та утвердження європейських цінностей ув суспільстві, де гарантуються права і свободи людини. Питання захисту прав і свобод людини і громадянина постає в умовах повномасштабної війни росії проти України та тимчасової окупації частини української території. Дослідження зосереджено навколо теоретико-правових засад прав людини в системі основних європейських цінностей, вони втілюють в собі зміст і природу цих прав, європейські правові та філософські надбання. Розкрито основні базові цінності ЄС, як-от: рівність і свобода. Проаналізовано такі загальнолюдські цінності, як верховенство права, демократія, людська гідність та повага до прав інших людей. Також розглянуто євроінтеграційні процеси в Україні та розкрито їх суть і зміст. Дослідження виявило, що основоположні принципи ЄС поділяють усі країни-члени. Такими цінностями є мир, справедливість, рівність і плюралізм; їх популяризують через освітні програми. Було досліджено популяризацію цих загальнолюдських цінностей в українському суспільстві.