ЯК АВТОРИТЕТ І ДОВІРА ВПЛИВАЮТЬ НА ТИХ, ХТО ПЕРЕБУВАЄ ПІД НАГЛЯДОМ ВИКЛАДАЧА, ШЛЯХИ ФОРМУВАННЯ АВТОРИТЕТУ - Олійник (Хлинстева), Ольга (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
У статті розглянуто питання дослідження особливостей формування авторитету викладача та його впливу на результати в процесі навчання студента. Проаналізовано основні чинники утворення авторитету викладача: компетентність, комунікативні навички, харизматичність, довіра. Запропоновані рекомендації, щодо створення довірливих взаємовідносин між викладачем та його підопічними, як невід’ємної частини навчального процесу з метою досягнення більш ефективної комунікації, а в результаті і поліпшення результатів у навчанні. Крім цього розглядаються причини підриву авторитету особистості, причини через які виникають складності при налагоджуванні умовно правильної атмосфери під час заняття і поза навчальної аудиторії. Важливість комунікативного процесу як в аудиторію так і за межами. Правильна організація коректного спілкування і результати, яких можна досягти, забезпечивши вище-вказане. Мотивація та стимул. Розглянуті терміни понять, які на наш погляд є дуже важливими поняттями, якими неможна нехтувати. Причини, чому надавати перевагу мотивації перед стимулом правильно. Адже, вони відображають інструменти впливу, а вплив є однією з основних складових частин поняття авторитету. Вибір тих чи інших інструментів впливу обумовлює, опосередковано, рівень довіри та ступінь авторитетності персони. Вимирюваність показників авторитету викладача, яка на наш погляд, хоч і умовна, та достатньо показова. Академічна доброчесність, як один з проявів авторитетності особистості.