КРИМІНАЛЬНО-ПРАВОВА І КРИМІНАЛІСТИЧНА КЛАСИФІКАЦІЯ ЗЛОЧИНІВ, ПОВ’ЯЗАНИХ З ПОЖЕЖАМИ - Покраса, Катерина (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
В статті розглянуто кримінально-правова та криміналістична класифікація злочинів, пов’язаних з пожежами. Наголошено, що кримінальним законодавством України передбачено кілька видів злочинів, у механізмі вчинення яких має місце пожежа. Це різноманітні злочини, склади яких сформульовано в різних розділах Особливої частини Кримінального кодексу України. Розглянуто категорію кримінальних правопорушень об’єднаних з криміналістичної точки зору в одну групу, де засобом вчинення є підпал: диверсія; умисне знищення або пошкодження майна; незаконне заволодіння ґрунтовим покривом земель; порушення правил охорони або використання надр, незаконне видобування корисних копалин; знищення або пошкодження лісових масивів; умисне знищення або пошкодження територій, взятих під охорону держави, та об’єктів природно-заповідного фонду; терористичний акт; масові заворушення; умисне знищення або пошкодження майна працівника правоохоронного органу, державної виконавчої служби, приватного виконавця; умисне знищення або пошкодження майна службової особи чи громадянина, який виконує громадський обов’язок у зв’язку з їхньою службовою чи громадською діяльністю; умисне знищення або пошкодження майна, що належить журналісту, його близьким родичам чи членам сім’ї; умисне знищення або пошкодження майна судді, народного засідателя або присяжного; умисне знищення або пошкодження військового майна. Зазначається, що наведені кримінальні правопорушення зазвичай суттєво відрізняються один від одного за своїми кримінально-правовими ознаками: об’єктом і предметом посягання, суб’єктом, формою вини тощо. Але у механізмі їх вчинення важливу роль відіграє спосіб вчинення – підпал та виникаюча при цьому пожежа, що відбувається у специфічній обстановці, утворює характерні сліди. Тобто, за криміналістичними ознаками зазначені кримінальні правопорушення можуть бути об’єднані в одну групу для якої потрібно розробити загальні теоретичні положення та практичні рекомендації. Зроблено наголос на тому, що у розглянутих кримінальних правопорушеннях є спільне та важливе з криміналістичної точки зору: наслідки дії вогню, виявлення яких є підставою для початку кримінального провадження. Саме наслідки пожежі, як правило, є вихідною інформацією і фактором, що визначає характер слідчих ситуацій на початковому етапі розслідування. Ця обставина обумовлює спільність окремих теоретичних положень і практичних рекомендацій щодо розслідування цих правопорушень і дає підстави об’єднати їх в окрему однорідну з криміналістичної точки зору групу для розробки основних положень методики їх розслідування.