ОСОБА ЗЛОЧИНЦЯ ЯК КЛЮЧОВИЙ ЕЛЕМЕНТ КРИМІНАЛІСТИЧНОЇ ХАРАКТЕРИСТИКИ ПРАВОПОРУШЕНЬ ЩОДО ФАЛЬСИФІКАЦІЇ КОВІД-ДОКУМЕНТАЦІЇ - Харкевич, Юрій (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
В науковій статті зосереджено увагу на одному з таких елементів криміналістичної характеристики як особа злочинця під час розслідування правопорушень за фактами підроблених ковід-документів. Проаналізовано особи злочинця через сукупність даних про соціально-демографічні, психофізичні, психологічні, біологічні і інші особливості суб’єкта, його виробничу, побутову, соціально-правову характеристики. Зазначено, що особа злочинця представлена не тільки медичним персоналом, керівниками закладів охорони здоров’я, а й громадянами, які працюють у лікарнях на немедичних посадах або не мають відношення до медичної сфери, та діють через Інтернет самостійно або у змові з лікарями, медичними сестрами тощо. Наголошено, щодо у більшості випадків протиправні дії вчиняються у співучасті – групою осіб за попередньою змовою або організованою групою. Доведено, що криміналістичне дослідження особи злочинця у кримінальних провадженнях, пов’язаних із фальсифікацією ковід-документації, дозволяє встановити кореляційні зв’язки між іншими елементами криміналістичної характеристики (способом, місцем, часом, тощо) та повинно враховуватись для розкриття та попередження правопорушень. Акцентовано на взаємодії слідчих, оперативних підрозділів з відділами боротьби з кіберзлочинністю. Всі зазначені досягнення підтверджуються статистичними даними та практичними прикладами.