СУЧАСНИЙ ДОСВІД У СФЕРІ ЗАПОБІГАННЯ ДОМАШНЬОМУ НАСИЛЬСТВУ ТА ОСОБЛИВОСТІ ПРОФІЛАКТИКИ - Цуркаленко, Дмитро (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
У статті шляхом аналізу наукових публікацій та чинного законодавства надано авторське визначення терміна «профілактика домашнього насильства». Це дії державних та громадських інституцій, спрямовані на недопущення вчинення домашнього насильства та на підвищення рівня обізнаності суспільства щодо форм, причин і наслідків домашнього насильства, формування нетерпимого ставлення до насильницької моделі поведінки у приватних стосунках, небайдужого ставлення до постраждалих осіб, насамперед до постраждалих дітей, викорінення дискримінаційних уявлень про соціальні ролі та обов’язки жінок і чоловіків, а також будь-яких звичаїв і традицій, що на них ґрунтуються. Досліджено питання нормативного врегулювання профілактики домашнього насильства в Україні. Наголошено на тому, що на сьогодні законодавець ретельно прописав усі необхідні інструменти протидії домашнього насильства. При цьому на перший план виходить питання профілактичної діяльності в досліджуваній проблематиці. Розглянуто суб’єктів у сфері протидії домашньому насильству. Це уповноважені державою суб’єкти профілактики адміністративних правопорушень, які реалізовують профілактичну діяльність у зазначеній сфері за допомогою таких методів, як примус, заохочення та переконання. Наголошено на актуальності проблематики профілактики домашнього насильства. Адже маючи усі можливі інструменти щодо запобігання та протидії цьому вкрай негативному явищу, ще й досі серед населення побутує думка стосовно того, що домашнє насильство є нормою, а звертатися потерпілим від домашнього насильства по допомогоу, як правило, соромно та ніяково. Зроблено висновок, що наступним кроком держави у напрямку протидії та запобіганню домашньому насильству має бути створення нормативно закріпленого комплексу профілактичних заходів у зазначеній сфері, за допомогою якого, послідовно, силами державних та громадських інституцій проблема домашнього насильства в Україні стане не такою поширеною.