ТЕОРЕТИЧНІ ПІДХОДИ ДОСЛІДЖЕННЯ ПРОТИДІЇ КРИМІНАЛЬНИМ ПРАВОПОРУШЕННЯМ, ЩО ВЧИНЯЮТЬСЯ ОРГАНІЗОВАНИМИ ГРУПАМИ ТА ЗЛОЧИННИМИ ОРГАНІЗАЦІЯМИ - Єфімов, Володимир; Санакоєв, Дмитро (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
На сьогодні в європейських країнах упроваджується комплексний (інтеграційний) підхід, що поєднує запобіжні і репресивні заходи. Саме вони охоплюються терміном «протидія». Чому саме цей термін, а тому що, це загальне родове поняття, яке охоплює діяльність, спрямовану на мінімізацію протиріч та чинників, які породжують або сприяють злочинності, на скорочення окремих видів злочинів шляхом недопущення їх вчинення на різних стадіях злочинної поведінки (заходи запобігання злочинності), а також адекватні заходи реагування на вже скоєні злочини (репресивний підхід). Однак багато в чому погляди вітчизняних вчених на теоретичному рівні збігаються із позиціями зарубіжних учених. Тим не менш до цього часу проблемою в Україні залишається впровадження наукових розробок і рекомендацій у практику діяльності суб’єктів протидії організованій злочинності, прийняття нормативних актів. Щодо аналізу злочинності, то він застосовується як ефективний запобіжний засіб, який забезпечує цілий ряд методів і заходів для розуміння глибини сутності складних відносин між підозрілою особою, злочинною діяльністю та обставинами, що сприяли їй. Такий аналіз злочинності використовується на практиці для запобігання і стримування як усієї злочинності, так і різних її видів. Застосування оперативного аналізу в ході досудового розслідування і стратегічного аналізу в межах формування напрямків правоохоронної політики відіграє дуже важливу роль. Що стосується, насамперед, тактичного аналізу, то надзвичайно доречно, щоб аналітики злочинності брали участь у складному розслідуванні із самого початку або тоді, коли складність процесу стає очевидною.