ЗАРУБІЖНИЙ ДОСВІД КРИМІНОЛОГІЧНОГО ЗАХИСТУ ПРАВОСУДДЯ - Христова, Юлія (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Висвітлено досвід здійснення уповноваженими суб’єктами заходів захисту правосуддя від потенційних загроз та особливостей їх взаємодії в США, Канаді, Франції, Англії, Уельсі та Італії для вирішення питання щодо підвищення ефективності роботи новоствореного державного органу з правоохоронними функціями – Служби судової охорони України, а також удосконалення порядку його взаємодії з Національною поліцією та іншими органами системи МВС України. Запропоновано під забезпеченням кримінологічного захисту правосуддя розуміти діяльність щодо формування ефективної системи протидії криміногенним впливам і кримінальним правопорушенням проти правосуддя для забезпечення його незалежності та практичного утвердження принципу верховенства права під час здійснення судочинства, зокрема, щодо надання визначеному для забезпечення безпеки правосуддя суб’єкту повноважень для припинення та запобігання правопорушенням і злочинам; його взаємодії з іншими суб’єктами у системі протидії кримінальним правопорушенням проти правосуддя; завчасного виявлення та протидії можливим загрозам. Наголошено на необхідності надання Службі судової охорони України права безпосередньо здійснювати оперативно-розшукову діяльність для належного забезпечення здійснення заходів із запобігання загрозам особистій безпеці суддів, членів їх сімей, працівників суду, майна об’єктів охорони, виявлення та нейтралізації таких загроз, а також здійснення спеціальних заходів щодо забезпечення безпеки суддів і працівників апарату суду. Встановлено, що функції кримінологічного захисту правосуддя в зазначених країнах переважно покладається на спеціальні уповноважені суб’єкти (служби судової безпеки/охорони), але регулюється по-різному. Констатовано, що з огляду на визначення перспектив щодо удосконалення регулювання здійснення цієї кримінологічної функції в Україні становить інтерес і потребує подальших наукових розвідок зарубіжний досвід залучення приватних охоронних компаній до її здійснення, практика делегування відповідних повноважень співробітникам поліції та взаємодії спеціальних уповноважених суб’єктів забезпечення безпеки правосуддя з іншими правоохоронними органами, а особливо – досвід здійснення аналітичної розвідки співробітниками відділу судової безпеки Служби маршалів США шляхом прогнозування можливих загроз для судової системи та запобігання їм.