ПРОБЛЕМИ ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ ГОСПОДАРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В УКРАЇНІ - Протопопова, Наталія; Дас, Бісваджит (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
У контексті динамічного розвитку господарських відносин виникає ряд питань, які взагалі не можна розглядати і вирішувати у рамках протистояння окремих правових шкіл – господарників з одного боку, цивілістів та адміністративістів – з іншого. Час усвідомити, що жодна галузь законодавства (права) не може бути монополістом у регулюванні суспільних відносин у певній сфері. Прикладом тому є земельне, водне, екологічне, сімейне та інші галузі законодавства, що регулюють особисті немайнові та майнові відносини, які мають певні особливості, що зумовлюють їх самостійний характер і відмінність від цивільних відносин. Кінцеве завдання полягає не в тому, щоб скасувати врешті Господарський кодекс України чи домогтися поступового вихолощення сутності господарського права. Сьогодні на законодавчому рівні за участю вчених та за допомогою національної правової доктрини необхідно забезпечити насамперед високу якість регулювання відносин, які становлять основу розвитку країни, в тому числі й у царині економіки, бізнес-середовища. В іншому разі наука стикається з проблемою заперечення природного стану розвитку речей, упорядкованого ще з часів появи права як такого. Складно заперечувати відому істину, – право є регулятором суспільних відносин, відтак, воно у своїй природі обумовлене потребами людини, суспільства, видозмінюється відповідно до потреб людства. Це вказує на об’єктивну обумовленість належного правового регулювання у тій чи іншій сфері, у тому числі й у сфері господарювання, робить його залежним від середовища.