ПРОБЛЕМНІ ПИТАННЯ ТА ПРОПОЗИЦІЇ ЩОДО ВДОСКОНАЛЕННЯ ІНСТИТУТУ ПЕРЕГЛЯДУ СУДОВИХ РІШЕНЬ ЗА НОВОВИЯВЛЕНИМИ АБО ВИНЯТКОВИМИ ОБСТАВИНАМИ - Журавель, Олег (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Процес удосконалення законодавства складний і тривалий. Формулювання нових правових норм, а також внесення змін і доповнень до чинних нормативно-правових актів, як правило, базується на глибоких теоретичних дослідженнях питань і зроблених на їх основі аргументованих висновках. Результатом такого багатоетапного процесу, до якого поряд із законодавцями залучаються науковці та фахівці відповідних галузей права, є прийняття нормативно-правових актів, які відповідають не тільки вимогам нормотворчої техніки, але, перш за все, потребі демократичної та правової держави. Наведені міркування набувають важливого значення при перенесенні їх на процес удосконалення цивільного процесуального законодавства, яке регулює конкретну сферу суспільних відносин, що потребує максимально продуманого прийняття законодавчих рішень за результатами досліджень вчених-процесуалістів, які беруть участь у нормотворчій діяльності. процес. Незважаючи на високий рівень розвитку цивільно-процесуальної науки, багато проблемних питань не отримали свого однозначного вирішення. Серед останніх привертає увагу питання теоретичного осмислення стадії провадження у справах за нововиявленими обставинами, зокрема проблема визначення ключового терміну стадії цивільного процесу «Провадження у цивільних справах у зв’язку з нововиявленими обставинами» відповідно до законодавства України – поняття нововиявлених обставин. Справа в тому, що незважаючи на значну роль цього терміна в характеристиці стадії провадження у цивільних справах за нововиявленими обставинами, у цивільному процесуальному законодавстві його визначення відсутнє. Крім того, у науковій, навчальній та навчальній літературі даному питанню не приділяється належної уваги, досі немає єдиної думки щодо змісту поняття «нововиявлені обставини». Для достатнього аналізу та дослідження даної теми необхідно звернути значну увагу на розвиток інституту перегляду судових рішень за нововиявленими обставинами, а саме відповідно до вимог Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод та практика Європейського суду з прав людини щодо права на справедливий розгляд цивільних справ.