ОСОБЛИВОСТІ АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВОГО СТАТУСУ ВОЛОНТЕРСЬКИХ ОРГАНІЗАЦІЙ В УКРАЇНІ ТА ЙОГО РЕАЛІЗАЦІЇ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - Миронюк, Роман; Антонів, Майкл (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
В межах статті здійснено аналіз адміністративно-правового статусу волонтерських організацій в Україні та виокремлено особливості його реалізації в умовах воєнного стану. З’ясовано, що для належної реалізації адміністративно-правового статусу волонтерських організацій в України доцільно: 1) урегулювати процедури реєстрації волонтерських організацій та фізичних осіб-волонтерів, та надати можливість фізичним особам-волонтерам здійснювати таку діяльність через застосунок «Дія»; 2) визначити Міністерство юстиції України як центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері волонтерської діяльності; 3) запровадити відкритий реєстр волонтерських організації та фізичних осіб-волонтерів, адміністратором якого має стати Мінюст України; 4) урегулювати в Законі «Про волонтерську діяльність»: статус «волонтерської організації» та «фізичних осіб-волонтерів»; перелік напрямів волонтерської діяльності з урахуванням її проведення під час надзвичайних ситуацій чи бойових дій; деталізувати повноваження повноважного центрального органу виконавчої влади у сфері волонтерської діяльності; запровадити процедуру заключення договорів про надання волонтерської допомоги під час надзвичайних ситуацій чи бойових дій; визначити обов’язковість страхування волонтерів; запровадити пільги для волонтерів під час вступу до вищих навчальних закладів та при прийомі на роботу; зарахування часу здійснення волонтерської діяльності до навчально-виробничої практики в разі її здійснення за напрямом, що відповідає отримуваній спеціальності; переліку відшкодувань витрат волонтеру; внесення норми «про зарахування діяльності офіційно оформленого волонтера – фізичної особи, яка здійснює свою волонтерську діяльність не менше ніж 40 годин тижня неділі до загального трудового стажу, а також виплати заробітної плати з надбавками та преміями за основний місцем роботи і збереження робочого місця цієї особи в період дії режиму військового або надзвичайного стану».