ЗУПИНКА КРИТИЧНИХ КРОВОТЕЧ ПРАЦІВНИКАМИ БЕЗ МЕДИЧНОЇ ОСВІТИ - Пакулова, Тетяна; Бідняк, Ганна (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
В науковій роботі зосереджено увагу на особливостях надання домедичної допомоги для зупинки критичних кровотеч немедичними працівниками в цивільних та військових умовах. Зауважено, що в умовах сьогодення навіть зони надання допомоги можуть різко змінюватись і тоді надання домедичної допомоги проводиться в залежності від умовної зони находження потерпілого та рятівника. Серед дієвих засобів зупинки критичної кровотечі розглянуто тиск, турнікет, тампонаду з тиснутою пов’язкою та особливості їх застосування. Аргументовано заперечення використання саморобних пристроїв, які працюють по типу турнікета. Ґрунтуючись на рекомендаціях бойових медиків, інструкторів, волонтерів, CoTCCC, Центра тестування турнікетів надано назви турнікетів та інших пристроїв, рекомендованих для зупинки критичних кровотеч. Також надано пропозиції щодо підвищення рівня домедичної підготовки з зупинки критичної кровотечі у немедичних працівників.