СУЧАСНИЙ СТАН ДОТРИМАННЯ ПРАВ ДИТИНИ В УКРАЇНІ ТА ПЕРЕДУМОВИ ВИКОРИСТАННЯ ЗАРУБІЖНОЇ ПРАКТИКИ ДЛЯ ФОРМУВАННЯ МЕХАНІЗМУ ЇХ АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВОГО ЗАХИСТУ ПОЛІЦІЄЮ - Собакарь, Андрій; Нестерцова-Собакарь, Олександра (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
У науковій роботі досліджено досвід зарубіжних країн у сфері адміністративно-правового захисту дітей від насильства. Наголошено на багатоаспектності форм і методів державного впливу на сферу організації умов для повноцінної реалізації дітьми своїх прав і законних інтересів, передбачених законодавством інших країн. Узагальнення зарубіжного досвіду адміністративно-правового захисту прав дитини засвідчило, що система забезпечення безпечного дитинства нерозривно пов’язана та доповнюється діяльністю інститутів громадянського суспільства, які здійснюють моніторинг рівня захищеності дітей. права та формування пропозицій органам державної влади щодо покращення стану державного захисту правового статусу дитини. Використання зарубіжного досвіду адміністративно-правового захисту прав дитини довело доцільність: підвищення рівня профілактики соціального сирітства шляхом запровадження адресних соціальних послуг на рівні територіальної громади сім’ям з дітьми, які потребують соціальної підтримки; розвиток сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування; запровадження ефективної системи притягнення до адміністративної відповідальності батьків, які неналежним чином виконують батьківські обов’язки; запровадження елементів ювенальної юстиції – спеціалізованих суддів у сімейних справах загальних судів, які спеціалізуються на розгляді справ щодо вирішення спорів між батьками про участь у вихованні дитини, місце її проживання, призначення аліментів, встановлення опіка/піклування, усиновлення, позбавлення батьківських прав або відібрання дитини без позбавлення батьків батьківських прав тощо.