КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ ЯК НАЙВАЖЛИВІША ЮРИДИЧНА ГАРАНТІЯ СУВЕРЕНІТЕТУ ТА ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ЦІЛІСНОСТІ ДЕРЖАВИ - Сердюк, Ігор (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
При підготовці цієї статті автор визначив за мету з’ясувати роль Основного Закону Української держави як важливої юридичної гарантії законності і правопорядку, у забезпеченні її суверенітету та територіальної цілісності. Під юридичними гарантіями законності в юридичній науковій літературі розуміють передбачені законодавством спеціальні засоби впровадження, охорони і, в разі порушення, відновлення законності. Збройна агресія російської федерації проти України актуалізувала проблему захисту суверенітету та територіальної цілісності нашої держави не лише у практичній, але й науково правовій площині. Одним із важливих аспектів цієї проблеми є ефективність юридичних гарантій законності і правопорядку, з-поміж яких особливо важливе значення має Конституція України. Конституція України, як документ установчого характеру, не лише юридично підтверджує сам факт існування України як суверенної, незалежної, демократичної, соціальної і правової держави (Ст. 1), територія якої в межах існуючого кордону є цілісною і недоторканною (Ч. 2 Ст. 2), але й засновує найважливіші державні інститути, на які покладаються юридичні обов’язки із забезпечення її суверенітету та територіальної цілісності (Розділи IV-VI), визначає принципи їх діяльності (Розділ І), а також наділяє ці інститути необхідними державно-владними повноваженнями, включно з правом застосування сили (примусу). Здійснений автором аналіз норм Конституції України стосовно предмета дослідження свідчить про її винятково важливу роль у забезпеченні суверенітету та територіальної цілісності держави, адже саме цей юридичний документ як юридична гарантія законності і правопорядку не просто легалізує, але й легітимізує необхідні, хоча й подеколи непопулярні, юридично значущі дії різних державних і соціальних інститутів.