СОЦІАЛЬНА ПОЛІТИКА ТА СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ В КРАЇНАХ ЄС: СУЧАСНИЙ СТАН ТА ТЕНДЕНЦІЇ - Наливайко, Лариса (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Стаття присвячена актуальним питанням соціального захисту громадян. Розглянуто систему соціального захисту після розпаду СРСР в умовах економічного спаду та її подальшу трансформацію під час переходу України до ринкової економіки. Наголошується на важливості вдосконалення системи соціального захисту як для забезпечення стабільного розвитку суспільства, так і для виконання вимог до членства в ЄС. Обговорюються соціальні проблеми сьогодення України, зокрема безробіття, бідність тощо. Пропонується впроваджувати досвід країн Європейського Союзу для розробки в нашій державі ефективних механізмів соціальної політики, які б забезпечували наближення до таких європейських стандартів, як: рівень життя населення, підвищення рівня зайнятості, зменшення нерівності в доходах, посилення соціального захисту, подолання бідності. У статті узагальнено досвід країн Європейського Союзу щодо соціальної допомоги населенню, зокрема питання переходу від благодійності до соціальної політики на основі оптимальної системи соціальної підтримки та соціального захисту громадян. Основні висновки полягають у тому, що зусилля соціальної політики не повинні спрямовуватися лише на надання соціальної допомоги. Підкреслюється важливість забезпечення зайнятості та зниження рівня безробіття, оскільки в країнах зі слабкою економікою ризик бідності тісно пов’язаний із безробіттям. Зазначається, що збільшення економічної складової права людини на соціальний захист призводить до того, що працівники змушені відраховувати більший відсоток свого доходу в систему соціального забезпечення. Таким чином, мережа соціального захисту має бути збалансованою, не надто щедрою чи надто пасивною.