ОКРЕМІ АСПЕКТИ ВИЗНАЧЕННЯ ПОНЯТЬ ПРИ КВАЛІФІКАЦІЇ КРИМІНАЛЬНИХ ПРАВОПОРУШЕНЬ ПРОТИ ЖИТТЯ ТА ЗДОРОВ’Я ОСОБИ - МЕЛЕШКО, Олександр (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
5 квітня 2001 року Верховною Радою України був прийнятий Кримінальний кодекс України. Станом на 2024 рік суттєві помилки, допущені законодавцем, не були виправлені. Розглянуто та проаналізовано проблеми визначення понять кримінальних правопорушень проти життя та здоров’я особи, які суперечать основам теорії кримінального права. Законодавець надає визначення поняття «вбивство» в ст. 115 Кримінального кодексу України. Це призводить до тавтології в певному переліку статей цього кодексу. Водночас ст. 119 цього кодексу містить дві форми вини одночасно щодо одного об’єкта посягань. Запропоновано зміни до Кримінального кодексу України з метою його удосконалення.