ДИСКУРСИ СОЦІАЛЬНОЇ ПАМ’ЯТІ В УМОВАХ РОСІЙСЬКО-УКРАЇНСЬКОЇ ВІЙНИ: ТЕОРЕТИКО-МЕТОДОЛОГІЧНІ ЗАСАДИ ДОСЛІДЖЕННЯ - КОМИХ, Наталія (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Розглянуто теоретико-методологічні засади дослідження феномена соціальної пам’яті в соціогуманітарному дискурсі. Зокрема, на основі аналізу соціальної пам’яті з позицій еволюційного, феноменологічного, структурного і функціонального підходів запропоновано інформаційно-структурний підхід. Акцентовано увагу на тому, що соціальна пам’ять є результатом колективних практик, але формується через індивідуальні. Формування дискурсів соціальної пам’яті українського суспільства про війну відбувається дотепер, а отже, потребує специфічного підходу до аналізу з урахуванням множинності простору репрезентації та відтворення пам’яті, форм фіксації суспільно значущих подій та практик, соціальних змін характеристик суб’єктів.