ЗБИТКИ, ЗАВДАНІ ДОВКІЛЛЮ ЗАБРУДНЕННЯМ ТА ЗАСМІЧЕННЯМ ҐРУНТІВ УКРАЇНИ, ЯК НАСЛІДОК ВІЙСЬКОВОЇ АГРЕСІЇ РФ - МІНЯЙЛО, Анатолій; МІНЯЙЛО, Надія (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Починаючи з 2014 року і особливо під час повномасштабного вторгнення війська країни-агресора намагаються максимально завдати шкоди Україні. Це стосується не лише інфраструктури та економіки, а й інших сфер господарської діяльності. Загарбники цілеспрямовано погіршують стан довкілля, знищують українську природу, пам’ятки архітектури та твори мистецтва. Унаслідок воєнних дій під ризиком забруднення знаходиться 188 тис. км2 ґрунтів. У межах зони бойових дій опинились 393 природно-заповідних об’єкти. Зафіксовано 298 тис. га лісових та 1 438 тис. га трав’яних пожеж, що разом із горінням нафти та нафтопродуктів спричинило значне забруднення атмосферного повітря. Розливи небезпечних матеріалів стали причиною подальшого забруднення довкілля, а війна ускладнила зусилля з вирішення екологічних проблем. Актуальність роботи полягає у необхідності обліку та підтвердження значного впливу військових дій на довкілля для подальшого планування відновлення та розвитку системи захисту довкілля у післявоєнний час. Мета дослідження – продемонструвати ступінь та масштаб впливу військових дій на ґрунти України внаслідок військової агресії рф. Для досягнення поставленої мети проаналізовано наявну теоретичну та практичну інформацію за даною темою. Об’єкт дослідження – вплив військових дій рф на ґрунти України. Предмет дослідження – публічні дані щодо негативного впливу та забруднення ґрунтів України. Методи дослідження – аналітичні дані та загальноприйняті методи в галузі екології.