СТРАТЕГІЇ УДОСКОНАЛЕННЯ ПРАВОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ГЕНДЕРНОЇ РІВНОСТІ: ЗАХИСТ ПРАВ І СВОБОД, ПРОТИДІЯ ДИСКРИМІНАЦІЇ ТА ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ АКТИВНОЇ ГРОМАДЯНСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - ОГАНІСЯН, Цагік (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
У статті розкрито прогресивні підходи до забезпечення гендерної рівності з фокусом на зміцненні прав та свобод, недискримінації та сприянні активності в Україні. Обґрунтовано теоретичні засади гендерної рівності та визначено актуальність дослідження. Проаналізовано історичний огляд гендерних прав та роль міжнародного законодавства у забезпеченні гендерної рівності, зокрема зосереджено увагу на досвіді Сполучених Штатів Америки та Європейського Союзу. Далі розглянуто національне законодавство та практику України, включаючи оцінку сучасного законодавства щодо гендерної рівності та недискримінації. Особлива увага приділяється питанню сприяння активності в Україні та її практичній реалізації. У подальших розділах нашого дослідження розкрито виклики та перешкоди у забезпеченні гендерної рівності, а також висвітлено перспективи розвитку даного питання в Україні. Стаття містить висновки та рекомендації щодо подальшої діяльності у цій сфері з метою зміцнення прав та свобод, недискримінації та сприяння активної громадської позиції в Україні з огляду на міжнародний досвід та кращі практики з цього питання.