ЧИННИКИ, ЩО ВПЛИВАЮТЬ НА ВИКОНАННЯ ЮРИДИЧНОГО ОБОВ’ЯЗКУ ПОВНОЛІТНІХ ДІТЕЙ ПІКЛУВАТИСЯ ПРО СВОЇХ НЕПРАЦЕЗДАТНИХ БАТЬКІВ - МАЛИШКО, Сергій (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
У статті визначено перелік чинників, що суттєво впливають на виконання конституційного обов’язку повнолітніх дітей піклуватися про своїх непрацездатних батьків, та здійснено їх характеристику. Встановлено, що під чинниками, в контексті досліджуваного юридичного обов’язку, необхідно розуміти умови, причини та рушійні сили, що здійснюють вплив на зобов’язаних суб’єктів правовідносин та, як наслідок, приводять до здійснення або нездійснення належної (необхідної) поведінки. За результатами дослідження виокремлено такі чинники впливу на виконання юридичного обов’язку повнолітніх дітей піклуватися про своїх непрацездатних батьків: юридичні; економічні; соціально-політичні; ідеологічні; інституційні; демографічні.