РОЛЬ ФІЗИЧНОЇ ПІДГОТОВКИ ПОЛІЦЕЙСЬКИХ ЩОДО ПРОТИДІЇ КРИМІНАЛЬНИМ ПРАВОПОРУШЕННЯМ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - Петрушин, Дмитро; Лагун, Карина (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Стаття присвячена актуальним питанням ролі фізичної підготовки поліцейських у сфері протидії кримінальним правопорушенням в умовах воєнного стану. В роботі визначено, що злочинність перетворюється на реальну загрозу національній безпеці, на один із найпотужніших чинників соціальної нестабільності. Вона проникає у найважливіші сфери життєдіяльності держави, загострює багато глобальних суспільних проблем. Важливим завданням фізичної підготовки майбутніх поліцейських є сприяти високому рівню розвитку витривалості, координаційних та силових здібностей, здатності швидко реагувати та приймати рішення відповідно до умов, що постійно змінюються та ускладнюються. Результати вправ, котрі відображають рівень спритності і координаційних здібностей та статичної витривалості м’язів тулуба, дозволяють констатувати необхідність перегляду чинної навчальної програми з посиленням уваги до вдосконалення вказаних якостей у курсантів-поліцейських старших курсів. Воєнний час вимагає інтенсивних методів навчання. Освітній процес у цей період має охоплювати мінімальний, однак високоефективний обсяг рухових дій і прийомів. З іншого боку, під час навчання поліцейських слід орієнтувати їх на проведення сутичок не спортивних, а реальних (бойових), що сприятиме формуванню в них мислення поняттями бою. Пізнавальним є також факт, що заняття спортом допомагають впоратися зі стресом, опанувати себе та відволіктися, що має досить важливе значення в ситуації, що склалася. Авторами зазначено, що сьогодні забезпечення професійного спрямування фізичної підготовки майбутніх працівників органів внутрішніх справ на діяльність в умовах воєнного стану є важливою умовою формування професійної готовності співробітників до такої роботи. Отже, пріоритетним напрямом діяльності вищих навчальних закладів системи МВС залишається вдосконалення рівня фізичних здібностей шляхом використання спеціальних методів і засобів. Підвищення професійної готовності поліцейських до ефективних дій в умовах воєнного стану є перспективним напрямом удосконалення системи фізичної підготовки правоохоронців.