СІМ’Я В УМОВАХ ВІЙНИ: ПСИХОЛОГІЧНІ, ПСИХОСОЦІАЛЬНІ ТА ПСИХОПАТОЛОГІЧНІ ПРОБЛЕМИ - ШИНКАРЕНКО, Інна (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Досліджено основні функції сім’ї та їх трансформація під час війни. Окреслено проблеми, що впливають на існування родини у кризовий період. Закцентовано увагу на провідній ролі сім’ї у виникненні патогенних ситуацій та психотравмуючих переживань. Розглянуто наслідки впливу труднощів на психіку членів родини, зокрема, психопатологічні чинники нервово-психічних розладів. Порушено питання родинного виховання у сім’ях біженців, ускладнення дитячо-батьківських взаємовідносин. Розглянуто проблему насильства, підліткової девіації, девіантного материнства внаслідок зґвалтувань.