ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПРАВОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ НАДЗВИЧАЙНИХ АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВИХ РЕЖИМІВ В УКРАЇНІ - ПАВЛОВИЧ-СЕНЕТА, Ярина; ДІДИК, Наталія (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Здійснено аналіз правових засад та організаційного забезпечення надзвичайних адміністративно-правових режимів в Україні. На основі сучасних наукових досліджень розкрито поняття адміністративно-правового режиму, як особливого порядку правового регулювання, що спрямований на подолання або запобігання негативних явищ у відповідній сфері публічного управління чи державі вцілому. Крім того, особливістю надзвичайних адміністративно-правових режимів є особливий порядок виникнення й формування змісту прав і обов'язків учасників адміністративно-правових відносин. Зазначено, що підставами запровадження надзвичайних адміністративно-правових режимів є екстремальні ситуації воєнного, соціально-політичного, техногенного та природного, санітарно-епідеміологічного чи іншого характеру.