ОРГАНІЗОВАНА КОРУПЦІЙНА ЗЛОЧИННІСТЬ ЯК ЗАГРОЗА НАЦІОНАЛЬНІЙ БЕЗПЕЦІ УКРАЇНИ - БОГАТИРЬОВ, Іван (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Розглянуто проблему організованої корупційної злочинності. Зазначено, що організована корупційна злочинність, безумовно, пов’язана з причинами і умовами її виникнення. Доведено, що організована корупційна злочинність є загрозою національній безпеці країни. Виокремлено чотири кримінологічні загрози: політичну, ідеологічну, економічну та соціальну. Окреслено роль кримінологічної характеристики у запобіганні організованій корупційній лочинності. Констатовано, що до вторгнення російської федерації в Україну суспільство патологічно терпляче ставилося до організованої корупційної злочинності, при цьому матеріальна винагорода за послуги тому чи іншому чиновнику сприймалася зазвичай як цілком нормальне явище. Тому закономірно, що матеріальне становище посадових осіб із приходом до владних структур помітно покращується, проте це абсолютно не пов’язане з оплатою їхньої праці. Зазначено, що після нашої перемоги над ворогом організована корупційна злочинність має зайти далеко в куток або, навпаки, може виплеснути всіма своїми проявами. Виокремлено суб’єкти запобігання організованій корупційній злочинності в Україні.