МЕДІАЦІЯ ЯК СПОСІБ ВРЕГУЛЮВАННЯ ПРАВОВИХ СПОРІВ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - ІВАНИЦЯ, Андрій (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Розглянуто проблему впровадження медіації як способу врегулювання правових спорів в умовах воєнного стану. Наголошено, що інтеграція у національну правову систему медіації як неюрисдикційного способу вирішення конфліктів є важливим завданням як в умовах воєнного стану, так і в поствоєнний період. Оперативність вирішення будь-яких конфліктів, у тому числі правових, є важливим чинником розвитку суспільств та держави. Модернізація всіх елементів національної правової системи вимагає інноваційних підходів та інтеграції медіації як недержавного способу врегулювання спорів, за допомогою якої всі сторони приходять до конструктивного, оптимального вирішення спору. В умовах воєнного стану та поствоєнного періоду медіабельні справи мають в більшій мірі переходи в роботу медіаторів. Це суттєво зменшить навантаження на органи судової влади через її кадровий дефіцит, надасть можливість сконцентруватися на тих питаннях, що можуть вирішуватися лише в межах правосуддя.