ДЕЯКІ ЗМІН У ЗАКОНОДАВСТВІ СУЧАСНОЇ УКРАЇНИ ПРО ПРАЦЮ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - САКСОНОВ, Владислав (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Висвітлено процес трансформації та характеристику окремих важливих змін у законодавстві сучасної України про працю в умовах воєнного стану. розглянуто зміни в таких сферах трудових відносин, як право на працю, право на відпочинок (вихідні дні, святкові та неробочі дні, святкові робочі дні, відпустки), тривалість робочого тижня, дія окремих положень колективного договору, зміна істотних умов праці, збереження робочого місця під час вимушеної відпустки за власний рахунок тощо у період дії воєнного стану. Наголошено, що роботодавці й працівники зобов’язані під час трудових відносин враховувати, виконувати і дотримуватися вимог, встановлених Законом України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022, норми якого на період дії воєнного стану мають вищу юридичну силу, ніж положення КЗпПУ. Зауважено, що такі зміни в законодавстві (йдеться про законодавство сучасної України про працю, яким встановлюються певні обмеження та особливості організації трудових відносин на цей час), є загалом характерними, об’єктивно зумовленими, а тому виправданими для держави, стосовно якої здійснюється зухвала агресія та повномасштабне військове вторгнення, для посилення її обороноздатності й життєздатності країни в цілому.