ГОЛОВНІ НАПРЯМИ ЩОДО ЗАПОБІГАННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ОРГАНІЗОВАНИХ ГРУП ТА ЗЛОЧИННИХ ОРГАНІЗАЦІЙ ЄВРОПЕЙСЬКИХ КРАЇНАХ - ЄФІМОВ, Володимир; САНАКОЄВ, Дмитро (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Констатовано, що для ефективної протидії організованій злочинності однією з міжнародних рекомендацій є така: при розробці стратегій антизлочинної політики, включаючи законодавство та інші заходи, держави повинні враховувати структурні особливості злочинних організацій і способи їх діяльності. Організовані злочинні групи та злочинні організації зорієнтовані на надання незаконних товарів і послуг, а також на проникнення в законні види діяльності за допомогою найрізноманітніших методів, включаючи корупцію та насилля, виникає необхідність у розробці нових стратегій у галузі запобігання злочинності, які, звужуючи можливості подібних організацій, будуть одночасно підвищувати межу вразливості економічних систем стосовно такого проникнення. Саме ці аспекти запобігання організованій злочинності, в тому числі транснаціонального характеру, знайшли відображення в Конвенції ООН проти транснаціональної організованої злочинності. Серед дослідників домінує думка про те що, існує велика кількість характеристик організованих груп та злочинних організацій, але ж більшість мають мінливу мережну структуру, тому протистояти їм можна за допомогою стратегії, сфокусованої на мережному аналізі, а також на аналізі використовуваних мережами злочинців інформаційних ресурсів.