ПОНЯТТЯ ПРАВОВОРУШЕНЬ, ПОВ’ЯЗАНИХ ІЗ ДОМАШНІМ НАСИЛЬСТВОМ, ТА СПІВВІДНОШЕННЯ З ПОНЯТТЯМ ДОМАШНЬОГО НАСИЛЬСТВА - ШЕВЧЕНКО, Сергій (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
У дослідженні йдеться про понятійно-категоріальні аспекти таких термінів, як «насильство», «домашнє насильство», «правопорушення, пов’язані з домашнім насильством». Наведено норми міжнародних актів, де розкривається поняття домашнього насильства (міжнародні акти ООН, зокрема Декларація про усунення насильства проти жінок та Модельне законодавство про домашнє насильство). Зазначено, що в Модельному законодавстві про домашнє насильство є суттєвий недолік в тому аспекті, що воно враховує лише випадки насильства проти осіб жіночої статі. Розглянуто приклади розуміння поняття домашнього насильства в законодавчих актах закордонних держав (Велика Британія та ін.). У ст. 191 КК Словенії застосовується термін «насильство в сім’ї», а в КК Хорватії – термін «домашнє насильство». Наведено визначення поняття «домашнє насильство» різних українських дослідників. Також акцентовано на позиції дослідників щодо змісту поняття правопорушень, пов’язаних з домашнім насильством.