КОНСТИТУЦІЙНИЙ ПРИНЦИП СПРАВЕДЛИВОСТІ ЯК ОСНОВА ПРАВ ЛЮДИНИ - ШЕЛЕВЕР, Наталія (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Досліджено основоположний принцип права – принцип справедливості, який є основою прав людини. У зв’язку з прагненням України стати повноправним членом ЄС втілення цього принципу в життя є актуальним питанням сьогодення. Тому на меті було дослідити конституційний принцип справедливості, що виконує основну роль у сфері дотримання прав, свобод та законних інтересів людини. Акцентовано на тому, що саме у природі людини закладено її прагнення до справедливості. Наголошено, що конституційний принцип справедливості поширюється і на юридичні обов’язки людей, оскільки здійснення прав і свобод є невід’ємне від виконання громадянином своїх обов’язків. Зроблено висновок про те, що справедливість тісно пов’язана з конституційними правами людини, які належать їй від народження і є основою правового статусу особистості, а порушення таких прав призводить до несправедливості.