ДО ПИТАННЯ РЕФОРМУВАННЯ МОЖЛИВОСТІ ЗАСТОСУВАННЯ ПРАВА ВЕТО В РАДІ БЕЗПЕКИ ООН - СЛІПЕНЮК, Василь (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Висвітлено проблематику реформування можливості застосування права вето в Раді Безпеки ООН. Зокрема, розкрито завдання, повноваження та склад Ради Безпеки ООН. Детальну увагу приділено процесу ухвалення рішень Ради Безпеки та праву вето постійних членів цього органу. Проаналізовано основні випадки застосування останнього, зокрема й в контексті російсько-української війни, та зроблено висновок про його архаїчність, негативний вплив на діяльність ООН, а також процес підтримання й зміцнення миру і міжнародної безпеки. З метою усунення суб’єктивності під час ухвалення рішень, які стосуються врегулювання інтернаціональних конфліктів, запропоновано запровадження процедури подолання права вето двома третинами голосів усіх членів Ради Безпеки ООН.