ПОНЯТТЯ «ВНУТРІШНЬО ПЕРЕМІЩЕНОЇ ОСОБИ» В ЮРИДИЧНІЙ НАУЦІ ТА ШЛЯХИ ЙОГО ВДОСКОНАЛЕННЯ - ГРИЦАЙ, Ірина (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Досліджено поняття «внутрішньо переміщена особа» у законодавстві України та міжнародних правових актах, роглянуто теоретико-правові підходи щодо поняття «внутрішньо переміщена особа», охарактеризовано співвідношення його з іншими суміжними категоріями. Вивчення поняття «внутрішньо переміщена особа», з одного боку, має практичний сенс, по-перше, вказана правова категорія повинна відповідати нормам міжнародного права та узгоджуватися із законодавством країн ЄС, по-друге, правильність формулювання цього поняття обумовлює особливості правового статусу внутрішньо переміщених осіб у державі, їх правовий, соціальний захист та недопущення зловживання правами. Зазначено, що основними критеріями, які характеризують і відрізняють поняття «внутрішньо переміщена особа» від суміжних правових категорій, є обов’язкове перебування особи на території країни та причини, які змусили особу залишити постійне місце проживання.