КІБЕРБЕЗПЕКА В СУЧАСНИХ УМОВАХ ЗРОСТАННЯ ЗАГРОЗ НАЦІОНАЛЬНІЙ ТА СВІТОВІЙ БЕЗПЕЦІ - ПАРШИНА, Олена; ПАРШИН, Юрій (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Зважаючи на умови наявної тенденції зростання загроз національній та світовій безпеці, акцентовано на доцільності глобального погляду на забезпечення кібербезпеки і безпеки критично важливих об’єктів та інфраструктур. Здійснено аналіз проблеми побудови сучасної моделі кібербезпеки, що повинна відображати основні процеси, котрі відбуваються в кібернетичному просторі, з метою оптимізації процесів захисту інформації. Для аналізу кількісної оцінки кібернетичної безпеки використано глобальний індекс кібербезпеки Global Cybersecurity Index. Порівняльну оцінку рівня кібербезпеки України здійснено на регіональному рівні з огляду на складові критерії. Аналіз динаміки обсягів витрат на технології кібербезпеки у світі дозволив встановити основні тенденції та прогнози глобальних витрат на захист від кіберзлочинності. Визначено ключові тренди розвитку галузі кібербезпеки із зазначенням набуття сектором кібербезпеки стратегічного пріоритету.