ОКРЕМІ ПИТАННЯ ВИЗНАЧЕННЯ ШКОДИ ТА ЗБИТКІВ, ПОВ’ЯЗАНИХ ІЗ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯМ ПУБЛІЧНОЇ БЕЗПЕКИ І ПОРЯДКУ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - ПАРШИН, Юрій; САНАКОЄВ, Дмитро; ОМАРОВ, Єрбол (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Висвітлено проблемні питання щодо оцінки шкоди та збитків, пов’язаних із забезпеченням публічної безпеки і порядку в умовах воєнного стану. На сьогодні немає розроблених методик визначення збитків у грошовому вимірі, отриманих від військових дій. Ця проблема є комплексною, а отже, розрахунки необхідно виконувати за окремими складовими елементами та сегментами. Акцентовано, що для підрахунку кожного складового елемента необхідні індивідуальний підхід та розробка індивідуальних моделей. Запропоновано для визначення та оцінки заподіяної шкоди та збитків враховувати чотири складових: людські втрати, витрати на виплату одноразової грошової допомоги, матеріальні втрати безпосередньо правоохоронних органів та витрати на утилізацію пошкодженої техніки й майна.