БІОЛОГІЧНА БЕЗПЕКА УКРАЇНИ: ЛОГІКО-ПРАВОВЕ ДОСЛІДЖЕННЯ - ШАМСУТДІНОВ, Олександр (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
У науковій статті пропонується теоретико-правова модель подальшого дослідження та розширення категоріально-понятійного апарату в безпековій сфері. Із використанням системно-діяльнісного підходу сформульовано визначення родового поняття “безпека” як сукупності умов існування соціальної системи, які вона здатна контролювати у процесі реалізації своїх інтересів. На цій підставі розкривається зміст дефініцій “національна безпека”, “екологічна безпека” та “біологічна безпека”, аналізуються відповідні позиції вітчизняних науковців. За результатами проведеного дослідження подається авторське визначення понять національної, екологічної та біологічної безпеки, їх співвідношення.