СТРАТЕГІЧНА КОНЦЕПЦІЯ НАТО 2022: ПРІОРИТЕТИ, СПРОМОЖНІСТЬ ТА РЕАЛЬНІСТЬ В УМОВАХ СТРАТЕГІЧНОЇ КОНКУРЕНЦІЇ - КУЛИК, Тетяна; ПРОШИН, Денис (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
У статті досліджується Стратегічна концепція 2022 НАТО в контексті актуальних для НАТО характеристик викликів, ризиків та загроз, спричинених радикальними змінами міжнародного безпекового середовища, їх та наслідки та заходи щодо забезпечення безпеки Альянсу. Проаналізовано трансформаційний вплив стратегічної конкуренції на ширше середовище безпеки Альянсу. Розглянуті цілі, дії та можливості стратегічних конкурентів, а також додаткові сили та змінні, які впливають на її загальну структуру. Висвітлені способи реагування НАТО, сформовані у трьох основоположних завданнях НАТО, спрямованих на забезпечення колективної оборони на основі «підходу на 360 градусів». Зроблено висновки щодо проблематичних питань, дієвості та спроможності досягнення цілей, визначених в Стратегічній концепції як політичному керівництві високого рівня та їх залежності від здатності членів Альянсу передбачати події та готуватися до них, а не просто реагувати.