ВПЛИВ ВОЄННОГО СТАНУ НА ТРУДОВІ ПРАВА ТА ІНТЕРЕСИ ПРАЦІВНИКІВ - ЗОЛОТУХІНА, Лілія (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Досліджено вплив воєнного стану, введеного в Україні 24 лютого 2024 р., на трудові права та інтереси працівників. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю розуміння відповідних законодавчих та організаційних змін, що відбуваються у трудовій сфері в умовах сучасних викликів. У процесі дослідження було визначено основні трудові права громадян, закріплені в Конституції України та Кодексі законів про працю України; проаналізовано зміни в законодавстві, зумовлені введенням воєнного стану; визначено їхній вплив на трудові права та інтереси працівників. Встановлено, що внаслідок складної ситуації у сфері праці та зайнятості у трудове законодавство було внесено зміни, наприклад, щодо: встановлення випробувального терміну для працівників; переведення працівника на іншу посаду; розірвання трудових відносин, зокрема з тимчасово непрацездатними працівниками та працівниками, які перебувають у відпустці; робочого часу та скороченого графіку роботи перед святами; надання відпусток; колективних договорів; виплати заробітних плат; призупинення трудового договору та інших аспектів трудових відносин. Деякі із зазначених змін обмежують трудові права та інтереси працівників. Це викликає не лише занепокоєння серед працівників, але й підкреслює необхідність моніторингу та можливих змін для підтримання рівноваги між суспільними потребами та ситуативними вимогами. Практичне значення дослідження полягає в можливості застосування отриманих результатів для подальшого вдосконалення трудового законодавства з метою забезпечення більш ефективного захисту прав працівників.