ПОНЯТТЯ СИСТЕМИ ДЕРЖАВНОГО РЕЗЕРВУ ТА ЇЇ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ - АЗІМОВ, Гідаят (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
У статті формулюється актуальна наукова думка щодо сутності системи державного резерву, а також її забезпечення. Відповідно до чинного законодавства систему державного резерву в Україні складають органи та суб’єкти, що здійснюють формування, зберігання, переміщення, поставки, резервування, фінансування, відпуск, освіження та інші дії щодо державного резерву. Забезпечення системи державного резерву пропонується розуміти у трьох контекстах. По-перше, як складову частину (підсистему) системи національної безпеки України та системи забезпечення національної безпеки України. По-друге, як сукупність правил діяльності суб’єктів у сфері державного резерву та їх взаємодії, а також діяльність (процес) із використання, виконання, дотримання таких правил. По-третє, як інтегровану систему правових, організаційно- адміністративних та економічних заходів, що створюють умови для здійснення відносин (процесів) у сфері державного резерву й у такий спосіб сприяють ефективному закладанню, обліку, заміні, відпуску та іншим діям стосовно цінностей, що містяться в державному резерві. На цій підставі доводиться, що комплексною метою забезпечення системи державного резерву є досягнення максимальної стабільності (стійкості) та підвищення ефективності функціонування суб’єктів у сфері державного резерву задля забезпечення інтересів громадян, суспільства та держави у критичних ситуаціях шляхом забезпечення належного стану ресурсної системи державного резерву, вчасного виявлення ризиків щодо цінностей такого резерву, їх запобігання, незалежно від наявності особливого стану. Досягнення цієї мети передбачає виконання низки завдань із забезпечення системи державного резерву як особливої управлінської діяльності. У висновках до статті узагальнюються результати дослідження та обґрунтовується потреба у подальшому дослідженні засад забезпечення системи державного резерву.