МІЖНАРОДНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ТРАНСФОРМАЦІЇ ЗАКОНОДАВСТВА ПРО ЗАСТОСУВАННЯ ВОГНЕПАЛЬНОЇ ЗБРОЇ ПОЛІЦЕЙСЬКИМИ - НАТОЧІЙ, Анатолій; ВОЛКОВ, Юрій (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Досліджено міжнародні рекомендації щодо трансформації законодавства про застосування вогнепальної зброї поліцейськими. Наголошено на найбільш корисних рекомендаціях для українського законодавства та на необхідності вирішення питання про їх урахування. Висвітлено деякі проблемні питання, що досліджувалися іншими науковцями, та встановлено низку інших проблем та суперечностей, що виникають у разі необхідності застосування вогнепальної зброї. Крім того, зауважено на значенні діяльності поліції у різних сферах суспільних відносин. Відповідно до законодавства України та багатьох країн світу вогнепальна зброя вважається найсуворішим заходом примусу, оскільки вона становить серйозну загрозу життю чи здоров’ю осіб, проти яких вона може бути застосована. Тому світова спільнота приділяє увагу вдосконаленню окремих правових норм щодо застосування вогнепальної зброї. Розглянуто окремі аспекти застосування заходів примусу працівниками Національної поліції України під час виконання службових обов’язків. На основі аналізу міжнародних правових актів щодо застосування заходів примусу зроблено висновок, що вони є більш чіткими та виваженими щодо врегулювання зазначеного питання. З огляду на міжнародно-правові акти щодо застосування вогнепальної зброї працівники поліції визначають реалізацію заходів примусу на правомірних засадах відповідно до діючого законодавства України.