ПРАВОВІ АСПЕКТИ ДІЯЛЬНОСТІ НАЦІОНАЛЬНОЇ ПОЛІЦІЇ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ КРІЗЬ ПРИЗМУ НЕОБХІДНОСТІ ЯКІСНОЇ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ - КАЗНАЧЕЄВ, Дмитро; ЛОПАЄВА, Олена (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Розглянуто правові аспекти діяльності Національної поліції в умовах воєнного стану. Також порушується проблема професійної підготовки майбутніх поліцейських у закладах вищої освіти МВС України, що є невід’ємною складовою формування у здобувачів комплексу знань, умінь та практичних навичок щодо майбутньої професійної діяльності, котрі стануть у пригоді у різних службових та надзвичайних ситуаціях. Наголошується, що на фоні останніх подій, пов’язаних зі збройною агресією росії проти України, законодавець був змушений переглянути чинне законодавтво та доповнити деякі повноваження поліцейських в умовах воєнного стану. У результаті аналізу згаданих змін було виокремлено те, що рішення та дії поліцейських повинні бути юридично грамотними, а також справедливими та законними. Узагальнено низку думок вчених, а також здійснено аналіз норм чинного законодавства, що надало можливість внести пропозиції щодо подальшого вдосконалення підготовки майбутніх поліцейських у закладах вищої освіти зі специфічними умовами навчання системи МВС України.