ВИКОРИСТАННЯ ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ НА МІЖНАРОДНОМУ РІВНІ СУСПІЛЬНИХ КОМУНІКАЦІЙ - ПАРШИН, Юрій; ПАРШИНА, Маргарита; ЯРМОЛЕНКО, Людмила (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Зазначено вагоме значення використання інформаційних технологій на сучасному етапі розвитку людства в усіх сферах діяльності. Їх застосування дозволяє значно підвищити ефективність виконання завдань які пов’язані з обробкою великих обсягів інформації, її зберігання, передачі, пошуку тощо. Впровадження та використання інформаційних технологій в діяльності органів внутрішніх справ дозволить підвищити результативність роботи. Розвиток та впровадження сучасних інформаційних технологій відбувається за багатьма напрямами, а розуміння їх застосування дозволить уникнути зайвих витрат і з більшою ефективністю впровадити їх у діяльність підрозділів внутрішніх справ. Зазначено, що вплив чинників як на макрорівні, так і на світовому рівні виводить систему з відносного її рівнозваженого стану та спонукає до прийняття рішень щодо виведення системи на новий рівень з відносно сталим станом. Таким чинником є світова пандемія, а інструментарієм для її подолання є новітні інформаційні системи та технології. Акцентовано на розвитку нових напрямів та технологій у світовій комунікації між різними сферами діяльності, також перспективним є застосування цифрових платформ, що надає низку можливостей. Наведено еволюцію правоохоронних органів та виокремлено макрорівневі тенденції, які визначають їх розвиток. Показано нововведення у практичній діяльності органів внутрішніх справ, що переводить процеси на більш високий технологічно-організаційний рівень завдяки використанню інформаційних технологій. Досліджено світові тренди у сфері розробки нових інформаційних технологій та з погляду корисності використання в органах внутрішніх справ надано їх послідовність. Пріоритетність у їх використанні можна подати так: аналітика великих даних, штучний інтелект, хмарні рішення, інтернет речей тощо. Також наголошено, що нагальні потреби сьогодення являють собою чинники розвитку новітніх інформаційних технологій, а інформаційна сфера набуває системоутворюючого значення для життя суспільства.