ПРАВОВА ПРИРОДА ЗАХИСТУ СУБ’ЄКТИВНИХ ПУБЛІЧНИХ ПРАВ ОСІБ В АДМІНІСТРАТИВНОМУ ПРАВІ - ЗАДОЯ, Вікторія (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Автором зазначено, що створення ефективного та цілісного механізму захисту публічних прав осіб, за допомогою якого забезпечується їх відновлення, усунення перешкод у реалізації, є важливим елементом подальшої розбудови нашої держави, як демократичної і правової. Важливого значеня у реалізації такого завдання має інститут захисту суб’єктивних публічних прав. Проаналізовано наукові підходи до визначення поняття суб’єктивного публічного права, до їх класифікації, форм захисту суб’єктивних публічних прав. Зроблено висновок, що захист суб’єктивних публічних прав осіб являє собою комплекс засобів правозахисного спрямування, спрямованих на припинення порушень прав осіб, з їх відновленням або визнанням, що здійснюється у межах і спосіб, який встановлений у нормах адміністративного права, за допомогою органів публічної влади або суду, або особою, суб’єктивні права якої порушені, самостійно.