ОСОБЛИВОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ ІНСТИТУТУ АДМІНІСТРАТИВНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ У ПАРАДИГМІ АДМІНІСТРАТИВНОГО ПРАВА - СТРЕЛЬЧЕНКО, Оксана (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Охарактеризовано концептуальні засади функціонування адміністративної відповідальності у сучасній доктрині адміністративного права, котра має тривалу історію свого впровадження та трансформації. Незважаючи на усі зміни, шо відбуваються у суспільстві, адміністративна відповідальність є невідривною частиною юридичної відповідальності, котра виявляється у відповідному ставленні осіб до виконання своїх обов’язків, а також у відповідальності за належне виконання особами покладених на них обов’язків. Запропоновано авторське трактування адміністративної відповідальності як різновиду юридичної відповідальності за вчинені протиправні діяння у вигляді порушення норм чинного адміністративного законодавства, за що уповноважені на те суб’єкти публічної адміністрації мають право застосовувати моральні, матеріальні організаційні, обмеження з метою попередження нових правопорушень та виховання особи, яка вчинила правопорушення, у дусі дотримання норм чинного законодавства.