ПРИНЦИП ПІДЗВІТНОСТІ ТА ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ ТА ЇХ ПОСАДОВИХ ОСІБ: ЗМІСТОВНЕ НАПОВНЕННЯ В УМОВАХ ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ ВЛАДИ - СЕЛІХОВ, Дмитро (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
У статті розкривається сутність підзвітності та відповідальності органів місцевого самоврядування та їх посадових осіб із точки зору концептуальних підходів до його розуміння, стану розвитку і впровадження стандартів доброгo урядування (good governance). Важливе значення для створення моделі національної локальної демократії у вигляді місцевого самоврядування відіграють уявлення вітчизняних і зарубіжних дослідників стосовно підзвітності як необхідної чесноти і підзвітності як механізму, процесу, що потребує спостереження оптимальної моделі та оцінювання; звернення до процедурного розуміння підзвітності, її різних форм (варіантів) і, зрештою, виокремлення вертикальних відносин підзвітності, що визнаються обов’язковими і такими, що передбачають безпосередні санкції; встановлення відмінностей і подібності понять підзвітності та відповідальності. Такі теоретичні уявлення позначаються на визначенні змісту і сутності принципу підзвітності та відповідальності перед територіальними громадами їх органів і посадових осіб, його закріпленні Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.1997 й дотриманні в ході зміцнення місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні.