УМОВИ ЗАЛУЧЕННЯ НАУКОВОГО ДОСЛІДЖЕННЯ СПІВРОБІТНИКІВ ЕКСПЕРТНОЇ СЛУЖБИ МВС УКРАЇНИ ДО ДОСУДОВОГО РОЗСЛІДУВАННЯ - Шарай, Є. (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
В статті розглянуто стан наукових досліджень з питань залучення працівників Експертної служби МВС України до досудового розслідування. Відзначено, що розширення та поглиблення наукових досліджень в галузі судово-експертної діяльності неминуче призводить до потреби використання таких досягнень і в практичній діяльності органів внутрішніх справ України. Автором проаналізовані окремі наукові дослідження, здійснені у формі докторських, кандидатських дисертацій, монографій, низка наукових статей, навчально-методичних матеріалів, що дає підстави для висновку про те, що питання взаємодії експертів зі слідчими, оперативними працівниками, захисниками, використання ними спеціальних знань у своїй діяльності, а також залучення працівників Експертної служби МВС України до досудового розслідування в умовах сучасного змагального кримі- нального процесу викликають інтерес у багатьох вітчизняних і зарубіжних науковців та практиків. Підкреслено, що потребують подальшого наукового розроблення питання криміналістичних рекоменлдацій щодо збирання та надання необхідних матеріалів з підготовки та призначення експертиз в межах міжнародної правової допомоги. Крім того, автором констатовано, що аналіз окремих наукових досліджень, здійснених у формі докторських, кандидатських дисертацій, монографій, низки наукових статей, навчально-методичних матеріалів дає підстави для висновку про те, що питання залучення експертів Експертної служби МВС до досудового розслідування в умовах сучасного змагального кримінального процесу викликають інте- рес у багатьох вітчизняних і зарубіжних науковців і практиків. Багатогранність проблематики, широта інтересів користувачів до розвитку наукової думки й досягнень науково-технічного прогресу, важливість завдань, які виконують працівники Експертної служби МВС вказують на актуальність цієї про- блеми і дають підстави для її подальшого глибокого дослідження.