СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ РОЗРОБКИ НАУКОВО-ТЕХНІЧНИХ ЗАСОБІВ ДЛЯ ДОСЛІДЖЕННЯ ЮВЕЛІРНИХ ВИРОБІВ ЗІ ВСТАВКАМИ ДОРОГОЦІННОГО КАМІННЯ - Руденська, І. (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
У роботі проаналізовано нові наукові знання щодо природи походження дорогоцінного каміння і його синтетичних аналогів та імітацій, здійснено огляд існуючих технологій, сучасних приладів для діагностики, а також наведено результати власних досліджень. Зазначено, що за допомогою приладу DiamondView виявляються ростові рисунки, характерні для різних типів природних та синтетичних діамантів, що забезпечує якісну діагностику природних і синтетичних діамантів, різних способів облагородження, а також рубінів і сапфірів та іншого дорогоцінного каміння. Розроблений De Beers скринінговий пристрій DiamondView дозволяє точно визначити підписи про підвищення температури синтетичного синтезу HPHT та різну структуру кристалів. Констатовано, що діагности- ка зразків алмазів, синтезованих за HPHT-технологією за допомогою приладу DiamondView, здебіль- шого не викликає труднощів за умови правильного встановлення та орієнтації досліджуваного зразка виявлення структурних рисунків, притаманних штучним алмазам. Зроблено висновок про те, що наразі недостатня увага приділяється проблемам створення гемологічних лабораторій, закупівлі гемологічного обладнання, підготовці експертів за експертною спеціальністю 17.1. «Дослідження дорогоцінного, напівдорогоцінного та декоративного каміння», тобто дослідження, що дозволяє ідентифікувати гемологічний об’єкт; встановити походження досліджуваного об’єкта; визначити геометричні розміри, вагу, вид і тип огранювання чи обробки, дослі- дити властивості, якісні ознаки, наявність чи відсутність облагородження та на основі визначених параметрів установити вартість досліджуваного об’єкта.