ПОНЯТТЯ ТА ЗМІСТ АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРАВ ДИТИНИ НА БЕЗПЕЧНІ УМОВИ ЖИТТЯ - НАЛИВАЙКО, Лариса (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Cформульовано визначення поняття «адміністративно-правове забезпечення прав дитини на безпечні умови життя» та висвітлено його зміст. На підставі наукового аналізу наголошено, що під адміністративно-правовим забезпеченням прав дитини на безпечні умови життя слід розуміти врегульовану нормами адміністративного права діяльність уповноважених суб’єктів, спрямовану на здійснення та гарантування прав дитини на безпечні умови життя, та створення необхідних безпекових умов і гарантій їх реалізації. Обґрунтовується, що адміністративно-правове забезпечення прав дитини – це системне утворення, що складається з таких взаємодіючих елементів, як: об’єкт адміністративно-правового забезпечення; суб’єкти адміністративно-правового забезпечення; норми адміністративного права; інструменти діяльності суб’єктів адміністративно-правового забезпечення. Інструментами адміністративно-правового забезпечення прав дитини на безпечні умови життя є засоби (форми, методи, акти тощо), що реалізуються уповноваженими суб’єктами у межах наданих повноважень та за встановленою адміністративною процедурою і спрямовані на реалізацію завдань та функцій із забезпечення прав дитини на безпечні умови життя.