ОСНОВНІ ЗАВДАННЯ ТА ФУНКЦІЇ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СИСТЕМИ ДЕРЖАВНОГО РЕЗЕРВУ - АЗІМОВ, Гідаят (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
З’ясовано зміст та перелік основних завдань і функцій забезпечення системи державного резерву в Україні. До основних завдань відносено: надання необхідних ресурсів для забезпечення належного виникнення та перебігу відносин (процесів, процедур) у сфері державного резерву, що відповідають вимогам національної безпеки; створення ефективної нормативно-правової основи та інституційних умов функціонування суб’єктів системи державного резерву; розробка стратегій (планів їх реалізації) щодо управління ризиками та здійснення дій щодо подолання викликів особливого періоду та інших кризових ситуацій; нагляд за достатністю державного резерву та управління і використання таким резервом суб’єктами системи державного резерву; здійснення взаємодії та співробітництва між національними і закордонними суб’єктами системи державного резерву, а також з міжнародними урядовими (та неурядовими) організаціями; здійснення ефективної кадрової політики у суб’єктах системи державного резерву; здійснення публічного контролю за ефективністю функціонування системи державного резерву. До основних функцій віднесено стратегічну (прогностичну), планування, нормотворчу, установчу, превентивну, контрольну та захисну функції. У висновках до статті узагальнюються результати дослідження та окреслено подальші перспективи дослідження засад забезпечення системи державного резерву в контексті реформи цієї системи.