ОСОБЛИВОСТІ ІНСТИТУТУ ВІДВОДІВ (САМОВІДВОДІВ) У КРИМІНАЛЬНОМУ ПРОЦЕСІ - Лазарева, Дарія; Карцигін, Дмитро (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
У науковій статті автори звертають увагу на ключові особливості інституту відводів (самовідводів) у кримінальному процесі. Він є досить дієвим та застосовуваним, зважаючи на можливість учасників кримінального провадження контролювати процеси судового розгляду та досудового розслідування. Однак наголошено, що в чинному кримінальному процесуальному законодавстві не зовсім чітко виписано понятійний апарат стосовно відводів та власне процедур їх здійснення. В межах цього дослідження звернуто увагу на слідчу та судову практику, що свідчать про відсутність на законодавчому рівні належного дієвого механізму врегулювання відводу слідчих, прокурорів та суддів і правових наслідків його розгляду компетентними органами. Відсутність визначення поняття відводу, правового врегулювання механізму інших обставин, які викликають сумнів у неупередженості судді, є наслідком суддівського свавілля й ухвалення несправедливих рішень під час досудового розслідування і судового провадження. Крім того, серед важливих здобутків дослідження слід назвати спробу характеристики компонентів заяви про відвід, які автори пропонують закріпити в законодавчих положеннях. Зкрема, зазначено на необхідності розкриття в КПК України вимоги до змісту та оформлення заяв про відвід для того, щоб спрямувати кримінальне процесуальне законодавство в напрямку уніфікованості. Адже процесуально відвід повинен оформлюватися заявою про його здійснення у випадку виявлення підстав, передбачених чинним кримінальним процесуальним законодавством. Водночас в межах кримінального процесуального законодавства не передбачено нормативних положень, які містять вимоги до форми та змісту заяви про відвід.