ОРГАНІЗАЦІЙНО-ТАКТИЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ПРОВЕДЕННЯ ОКРЕМИХ СЛІДЧИХ (РОЗШУКОВИХ) ДІЙ В УМОВАХ ЕПІДЕМІЇ (ПАНДЕМІЇ) - ЄФІМОВ, Микола (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Досліджено організаційно-тактичні особливості проведення окремих слідчих (розшукових) дій в умовах епідемії (пандемії). Зазначено, що на часі раз за разом виникають та розвиваються різноманітні вірусні захворювання, які викликають значні проблеми у соціум як у розрізі комунікації, так і загалом в багатьох сферах суспільного життя. З останніх пандемій згадано захворювання на COVID-19, викликане інфекцією коронавірусу, яке забрало життя майже 7 мільйонів людей у всьому світі та продовжує це робити. Зазначена пандемія розпочалася з кінця 2019 року та продовжується й дотепер. Найбільший пік смертності через неї в Україні припав на жовтень-грудень 2021 року, а осіб, які захворіли нею – на лютий 2022 року. Всього в Україні від інфекції коронавірусу померло більше 111 тисяч осіб різних вікових груп. Акцентовано на тому, що під час діяльності працівників правоохоронних органів, особливо окремих підрозділів Національної поліції України, досить високий ризик їх зараження. Для його зменшення необхідно дотримуватися відповідних правил та рекомендацій. До чинників, які утворюють умови організації та тактики проведення слідчих (розшукових) дій під час епідемії (пандемії), віднесено такі: відсутність дотримання відповідних санітарних норм у окремих приміщеннях територіальних підрозділів правоохоронних органів; недотримання протиепідеміологічних заходів окремими працівниками територіальних підрозділів правоохоронних органів; відсутність належного контролю за особами, які задіяні у проведені слідчих (розшукових) дій, в розрізі дотримання відповідних протиепідеміологічних заходів. Серед слідчих (розшукових) дій з найбільш високим ризиком інфікування під час їх проведення в умовах епідемій (пандемій) виокремлено наступні: одночасний допит раніше допитаних осіб, огляд та освідування. Серед загальних тактичних прийомів, які повинні застосовуватись під час проведення визначених процесуальних дій, обов’язковим є встановлення психологічного контакту.