СУБ’ЄКТИВНІ ОЗНАКИ КРИМІНАЛЬНИХ ПРАВОПОРУШЕНЬ У СІМЕЙНО-ПОБУТОВІЙ СФЕРІ - БУРЯК, Катерина (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
У статті розкрито суб’єктивні ознаки кримінальних правопорушень у сімейно-побутовій сфері, визначено особливості суб’єкта й суб’єктивної сторони. Доведено, що одним з найважливіших структурних елементів складу будь-якого кримінального правопорушення є суб’єктивна сторона. Суб’єктивна сторона складу кримінального правопорушення є внутрішнім проявом суспільно небезпечного діяння, що дає уяву про психічні процеси, які відбуваються у свідомості винної особи під час вчинення правопорушення. Необхідною умовою для притягнення винної особи до кримінальної відповідальності за кримінальне правопорушення в сімейно-побутовій сфері є встановлення відповідних ознак суб’єктивної сторони. Суб’єктивну сторону характеризують дві групи юридичних ознак: обов’язкові й факультативні. До обов’язкових ознак належить вина, до факультативних – мотив та мета. Визначено форми вини, її зміст, мотиви вчинення зазначених кримінальних правопорушень. Охарактеризовано особливості суб’єкта досліджуваного виду кримінальних правопорушень. Окрему увагу надано з’ясуванню ставленню особи до вчиненого діяння та її вплив на кваліфікацію злочину.